Bénichon, la fiera friburgaisa


Sparta:
Praticas socialas
Chantun:

Descripziun

Tar il pled «Bénichon» (u «Chilbi» per quels da lingua tudestga) pensa mintga Friburgaisa e mintga Friburgais en emprima lingia ad in grondius past festiv, ad ina veritabla gastaria, tar la quala ins po giudair tut las spezias da charn d'in bain puril: bov, portg, agnè, preparadas en differentas modas e garnidas cun blera verdura, ordavant ina broda clera u ina schuppa da giabus e suenter ina tscherna da desserts. Tar il Bénichon tutga però er ina musica da saut e l'atmosfera d'ina festa populara: Cur ch'ils graners ed ils clavads èn plains e cur ch'il muvel è da return da las pastgiras d'alp vegn fatga ina festa cuminaivla en il vitg – ina festa che derasa er adina in zichel melanconia, perquai ch'ins senta gia l'arriv da l'atun. Fin sin in pèr excepziuns localas ha il Bénichon lieu mintgamai la segunda dumengia dal settember en la val ed la segunda dumengia d'october en las muntognas. Festegià vegn el però er en la citad, e quai adina cun in grond public. Qua vegnan purschids ils products regiunals schizunt en ils centers da cumpra, ed en las ustarias da la regiun vegn offrida in'entira paletta da pasts da Bénichon. Famiglias, communitad, chalender – quai èn las trais pitgas d'ina tradiziun cun bleras variaziuns che vegn vivida dapertut en il Friburg.

Gallaria d'illustraziuns

  • Far guaflas al martgà da Bénichon, Ecuvillens © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Il schambun è quasi adina la part principala dal past al Bénichon © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Carussel, plazza da fiera a Bulle, dumengia da Bénichon © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Past tradiziunal en in restaurant a Greyerz, enturn il 1990 (I) © Musée gruérien, Bulle
  • Past tradiziunal en in restaurant a Greyerz, enturn il 1990 (II) © Musée gruérien, Bulle
  • Saut da Bénichon, dissegn da Joseph Reichlen, La Gruyère illustrée 1903 © Musée gruérien, Bulle
  • Avant il cortegi da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 1938 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Past uffizial da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 19 d'october 1953 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Ballabain da Bénichon, Vuippens © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Saut da Bénichon a Treyvaux, chantun Friburg, 1935 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Carussel da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 1938 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Far guaflas al martgà da Bénichon, Ecuvillens © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Il schambun è quasi adina la part principala dal past al Bénichon © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Carussel, plazza da fiera a Bulle, dumengia da Bénichon © Charly Rappo, HEP FR, 2009
  • Past tradiziunal en in restaurant a Greyerz, enturn il 1990 (I) © Musée gruérien, Bulle
  • Past tradiziunal en in restaurant a Greyerz, enturn il 1990 (II) © Musée gruérien, Bulle
  • Saut da Bénichon, dissegn da Joseph Reichlen, La Gruyère illustrée 1903 © Musée gruérien, Bulle
  • Avant il cortegi da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 1938 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Past uffizial da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 19 d'october 1953 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Ballabain da Bénichon, Vuippens © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Saut da Bénichon a Treyvaux, chantun Friburg, 1935 © Glasson/Musée gruérien, Bulle
  • Carussel da Bénichon a Châtel-Saint-Denis, 1938 © Glasson/Musée gruérien, Bulle

Referenzas e dossier

Publicaziuns
  • Anne Philipona Romanens, Jean-Pierre Papaux : Chantons, dansons, bénichonnons. Hier et aujourd’hui. Fribourg, 2011

  • Valérie Clerc : La Bénichon. Une tradition en mouvement. In : Cahier du Musée gruérien no. 1, 1997, p. 17-28

  • Valérie Clerc : Le goût de la fête. Modalités et transformations de la Bénichon comme reflets de la société. In : Le Goût. Acte du colloque de Dijon 1996. Dijon, 1998, p. 285-294

  • Anne-Marie Yerly-Quartenoud : La Bénichon. Du four banal au micro-onde. In : Présences no. 35, 1998

  • Etienne Suter : La Bénichon au pays de Fribourg. In : Nouvelles Etrennes Fribourgeoises. 1934, p. 102-123

  • Elisabeth Schwab-Salzmann : «Chüechleni, Brätzele und Änisbröötleni». Brauchtum und Rezepte rund um die «Chülbi-Menüs» im Deutschfreiburg. In: Freiburger Nachrichten, 10.11.2001

Dossier
  • La Bénichon

    description détaillée Ultima modificaziun: 05.06.2018
    Dimensiun: 249 kb
    Tip: PDF